logo

Wat is ChatGPT?

MarketingDevelopment

ChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie. In dit artikel duik ik diep in de wereld van ChatGPT. Je leest hoe ChatGPT werkt, hoe je het kunt gebruiken en welke impact het heeft op zowel de samenleving als het bedrijfsleven.

hero-bg
wat is chatgpt?

Ruud Raaijmakers

Eigenaar / Strateeg

Gepubliceerd op

29 Aug. 2023

Bijgewerkt op

03 Mar. 2025

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is niet zomaar een chatbot. ChatGPT is een geavanceerd deep learning model dat gebaseerd is op een immense dataset van honderden miljarden woorden uit diverse bronnen zoals boeken en internetpagina's. De kracht van ChatGPT ligt in zijn vermogen om op een natuurlijke en menselijke wijze te communiceren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het voorspellen van de meest waarschijnlijke woorden die in een specifieke context zullen volgen.

Afbeelding 1: De herkomst van de data van ChatGPT

De kracht achter ChatGPT

Om ChatGPT beter te begrijpen is een begrip van deze termen essentieel:

  • Natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing / NLP): dit is de wisselwerking van computers met menselijke taal
  • Neurale netwerken: deze computersystemen zijn geïnspireerd door de hersenstructuur van de mens en ontworpen om mensachtige intelligentie na te bootsen
  • Grote taalmodellen (Large Language Models / LLMs): Deze neurale netwerken zijn getraind op enorme hoeveelheden data (tekst, afbeeldingen, video's) en kunnen daardoor menselijke taal produceren
  • Generatieve en vooraf getrainde transformers (Generative Pretrained Transformers / GPTs): dit zijn specifieke LLMs die momenteel de meest geavanceerde benadering van menselijke taal vertegenwoordigen. GPT-3.5 en GPT-4 zijn de modellen die ChatGPT voeden.
  • Versterkend leren van menselijke feedback (Reinforcement Learning from Human Feedback / RLHF): dit is de trainingsmethode waarmee GPT-modellen worden verfijnd voor gebruik in ChatGPT. Het model wordt "beloond" voor passende antwoorden en ontmoedigd voor ongepaste reacties.

Hoe gebruik je ChatGPT?

Of je nu wilt schrijven, brainstormen, onderzoek doen, coderen of feedback wilt geven op bestaande teksten, ChatGPT is je nieuwe beste vriend. De mogelijkheden zijn enorm en het vermogen om snel overtuigende tekst te genereren heeft impact op diverse sectoren, zoals de wetenschap, bedrijven, politiek en internetgebruik. De allereerste stap is om in te loggen in ChatGPT. Dit kan onder andere via je Google of Microsoft account. Registratie voor een account is vereist, maar momenteel gratis. Wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie in chats, aangezien de prompts gebruikt kunnen worden om toekomstige modellen te verbeteren.

Voor wie op zoek is naar nog geavanceerdere mogelijkheden, is er de premium versie van ChatGPT beschikbaar. Deze kost momenteel 20 dollar per maand. Deze draait op ChatGPT 4 en biedt meer mogelijkheden.

ChatGPT in het Nederlands

ChatGPT is standaard in de Engelse taal. Gelukkig is de interface overzichtelijk en met weinig tekst. Het is eigenlijk niet veel meer dan een chatvenster. Je kunt ChatGPT in het Nederlands gebruiken door direct in het Nederlands de chat te beginnen. Je krijgt dan automatisch Nederlandse antwoorden terug. Op deze manier is ChatGPT Nederlands, wel zo handig!

Introduceren van een persona aan ChatGPT

Het introduceren van een persona is een geavanceerde manier om ChatGPT een specifieke rol of expertise te laten aannemen. Dit is erg belangrijk omdat dit de kwaliteit van de antwoorden veel hoger maakt. Stel je voor dat je iets wil leren over de geschiedenis van Nederland. Je kunt beginnen met een prompt als: "Je bent een expert in de geschiedenis van de 17e eeuw in Nederland. Vertel me over de Gouden Eeuw." Door dit te doen, geef je ChatGPT een duidelijke context en rol, waardoor de antwoorden die je krijgt meer gericht en deskundig zijn.

Voorbeelden van het samenstellen van de rol voor ChatGPT:

  • Medische Expert: "Je bent een cardioloog. Wat zijn de symptomen van een hartaanval?"
  • Literaire Criticus: "Je bent een expert in Shakespeare's werken. Analyseer het thema van liefde in 'Romeo en Julia'."
  • Astronoom: "Je bent een expert in zwarte gaten. Hoe ontstaan ze en wat is hun functie in het universum?"
  • Chefkok: "Je bent een chef-kok gespecialiseerd in Italiaanse keuken. Wat is het geheim van een perfecte risotto?"
  • Mode-expert: "Je bent een mode-expert uit de jaren '80. Beschrijf de populaire stijlen van dat decennium."

Wat zijn prompts?

Prompts zijn in feite instructies of vragen die aan ChatGPT worden gegeven. In bovenstaande voorbeelden zijn het de vragen na de rolbepaling. Ze sturen de output van het model. Als je ChatGPT vraagt: "Vertel me over de geschiedenis van Nederland", zal het model een algemeen overzicht geven. Maar als je specifieker bent en vraagt: "Kun je me in detail vertellen over de Gouden Eeuw van Nederland?", zal de output gericht zijn op dat specifieke tijdperk.

Goede prompts voor ChatGPT

Een goede prompt voor ChatGPT heeft een aantal kenmerken. 

Duidelijkheid: de prompt is specifiek en laat weinig ruimte voor ambiguïteit.

Voorbeeld: in plaats van te vragen "vertel me over bomen", vraag je "wat zijn de voordelen van bomen voor het stedelijk milieu?"

Context: de prompt biedt voldoende achtergrondinformatie om het model te sturen.

Voorbeeld: "gezien de huidige trend van duurzaamheid, hoe kunnen bedrijven hun CO2-voetafdruk verminderen?"

Openheid: de prompt stimuleert ChatGPT om een uitgebreid en informatief antwoorden te geven.

Voorbeeld: "kun je de stappen uitleggen van het fotosyntheseproces en waarom het essentieel is voor het leven op aarde?"

Slechte prompts voor ChatGPT

Ook slechte prompts voor ChatGPT hebben een aantal kenmerken.

Vaagheid: De prompt is te algemeen en biedt geen duidelijke richting.

Voorbeeld: "Dingen over de ruimte?" Dit kan leiden tot een willekeurig feit over de ruimte in plaats van specifieke informatie.

Aannames: De prompt bevat ongegronde aannames die de output kunnen vertekenen.

Voorbeeld: "Waarom zijn alle politici oneerlijk?" Dit suggereert ten onrechte dat alle politici oneerlijk zijn.

Geslotenheid: De prompt beperkt het antwoord tot een eenvoudig ja/nee of een feit zonder verdere uitleg.

Voorbeeld: "Is de lucht blauw?" Hoewel dit een feitelijke vraag is, mist het de kans om dieper in te gaan op waarom de lucht blauw lijkt.

Hoe werken plugins in ChatGPT 4?

Plugins binnen ChatGPT 4 zijn in feite externe uitbreidingen (of apps) die functionaliteiten toevoegen aan het basis ChatGPT-model. Ze stellen het model in staat om specifieke taken uit te voeren die buiten de standaard capaciteiten van het model liggen, zoals interactie met externe databases, het uitvoeren van specifieke analyses of het integreren met andere softwaretools.

Een van de voornaamste voordelen van werken met plugins is dat het je in staat stelt om realtime het internet te gebruiken, in plaats van de verouderde dataset van ChatGPT.

Alleen ChatGPT 4 ondersteunt plugins. Oudere versies zoals ChatGPT 3 en ChatGPT 3.5 ondersteunen geen plugins. Bij settings & beta kan je plugins activeren.

Afbeelding 2: ChatGPT Beta features

In een nieuw chatvenster kan je ChatGPT 4 selecteren. Voor dat specifieke gesprek venster kan je daarna niet meer switchen tussen de beide versies. Wil je het verschil testen? Gebruik dan dezelfde prompt in een nieuw venster met Chat GPT 3.

Afbeelding 3: ChatGPT 3.5 of 4 kiezen in een nieuw chatvenster

Bij het starten van een nieuwe chat in ChatGPT kan je de plugins aanzetten.

Afbeelding 4: ChatGPT plugins selecteren en naar de plugin store

In de plugin store kan je nieuwe plugins downloaden.

Afbeelding 5: ChatGPT plugins downloaden in de plugin store

Voorbeelden van plugins voor ChatGPT

Hoe gebruik je code interpreter?

De "code interpreter" binnen ChatGPT maakt het mogelijk programmeercode te begrijpen, te genereren en te interpreteren. Dit betekent dat je ChatGPT kunt vragen om programmeercode te schrijven, bestaande code te "debuggen" of uitleg te geven over hoe bepaalde codefragmenten werken. Bij settings & beta kan je naast de plugins ook code interpreter activeren.

Code interpreter kan je helpen bij:

  • Codegeneratie: je kunt ChatGPT vragen om code te schrijven voor specifieke taken. Voorbeeld: "schrijf een Python-functie die de Fibonacci-reeks genereert tot n-termen." ChatGPT kan vervolgens een werkend codefragment retourneren.
  • Code-uitleg: als je een stuk code niet begrijpt, kun je het aan ChatGPT voorleggen voor uitleg. Voorbeeld: je hebt een complexe JavaScript-functie en wilt weten wat het doet. ChatGPT kan de functie stap voor stap ontleden en uitleggen.
  • Debugging: als je code fouten of bugs hebt, kan ChatGPT helpen bij het identificeren en oplossen ervan. Voorbeeld: Je hebt een Python-script dat een foutmelding geeft. Door de foutmelding en het relevante codefragment aan ChatGPT te geven, kan het model mogelijke oplossingen suggereren.
  • Leren en onderwijs: voor beginners in programmeren kan ChatGPT dienen als een interactieve onderwijzer, die vragen beantwoordt, codevoorbeelden geeft en helpt bij het begrijpen van programmeerconcepten. Voorbeeld: een beginner vraagt: "Hoe werken loops in Java?" ChatGPT kan dan een uitleg en voorbeeldcode geven.
  • Code-optimalisatie: ChatGPT kan suggesties doen om code efficiënter of leesbaarder te maken. Voorbeeld: je hebt een SQL-query die langer duurt dan verwacht. ChatGPT kan helpen bij het herzien van de query voor betere prestaties.
  • Taaloverschrijdende hulp: ChatGPT kan helpen bij het vertalen van code tussen verschillende programmeertalen. Voorbeeld: je hebt een functie in Python en wilt deze in JavaScript implementeren. ChatGPT kan een equivalente JavaScript-versie voorstellen.
  • Integratie-advies: Als je verschillende technologieën of bibliotheken wilt integreren, kan ChatGPT begeleiding en best practices bieden. Voorbeeld: je wilt weten hoe je een React-applicatie kunt integreren met een Flask-backend. ChatGPT kan een stapsgewijze handleiding of nuttige bronnen voorstellen.

Het gebruik van code interpreter biedt dus een krachtige tool voor zowel ervaren ontwikkelaars als beginners. Het versnelt de ontwikkeling, verbetert het leren en helpt bij het overwinnen van programmeer uitdagingen.

Wie zijn de makers van ChatGPT?

OpenAI is het bedrijf achter ChatGPT. OpenAI is in 2015 opgericht door onder andere Ilya Sutskever, Greg Brockman en Sam Altman. Microsoft is een grote aandeelhouder van OpenAI.

De impact op samenleving en bedrijfsleven

ChatGPT heeft een ware revolutie ontketend en is in een razend tempo voor veel mensen een onmisbare tool geworden. Met meer dan 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in slechts twee maanden tijd, heeft ChatGPT een nieuw record gevestigd.

Afbeelding 6: Bron: J. Nosta. (2023, 16 februari)

De impact is voelbaar in diverse domeinen:

  • Verbeterde productiviteit: dankzij ChatGPT kunnen routinetaken zoals het schrijven van e-mails geautomatiseerd worden, wat de productiviteit in verschillende beroepen bevordert.
  • Innovatieve mogelijkheden: individuen en kleine teams kunnen ambitieuze projecten versneld uitvoeren dankzij ChatGPT, dat onderzoek en content generatie vereenvoudigt.
  • Ondersteuning in de wetenschap: ChatGPT fungeert als een interactieve assistent voor leren, onderzoeken en schrijven binnen academische context.
  • Democratisering van creativiteit: taken zoals coderen en schrijven worden toegankelijker, wat de creativiteit bevordert.

Kritiek op ChatGPT

Naast lof is er ook kritiek op ChatGPT. Zorgen om misinformatie en banenverlies worden geuit. Ook wordt gewezen op vooroordelen die in de trainingsdata aanwezig kunnen zijn. Het blijft dus belangrijk om de antwoorden van ChatGPT te blijven fact checken en aan te vullen met je eigen domeinkennis. Ik heb ook een artikel over de nadelen van AI geschreven.

ChatGPT gebruiken in jouw bedrijf?

Wil jij ook ChatGPT gebruiken en de vele voordelen ervaren? Als je de technieken goed beheerst kan je een enorme boost in productiviteit en creativiteit krijgen. Een geweldige oplossing voor bedrijven waarbij de marketingafdeling klein is en er geen budgetten zijn om het team uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan veel bedrijven in de maakindustrie of bouw waar dit vaak het geval is. 

Een duwtje in de rug nodig? Deze ChatGPT sheet geeft een fantastisch overzicht van de mogelijkheden van ChatGPT. Vooral het overzicht van plugins vind ik handig.

Background
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik bel of mail jullie liever