logo

De nadelen van AI waar niemand je over vertelde

2023 is nu al het jaar van AI. De meeste marketeers zijn laaiend enthousiast, en buitelen over elkaar heen om de vele voordelen te benoemen van de nieuwste AI tool. 

hero-bg

Ruud Raaijmakers

Eigenaar / Strateeg

Gepubliceerd op

20 Jun. 2023

Bijgewerkt op

31 Jan. 2025

Zo zorgt AI ervoor dat we de weg niet meer kwijtraken, files kunnen omzeilen, saaie werkzaamheden weg automatiseren én het helpt bij de ontwikkeling van medicijnen.

Maar wist je dat er ook grote nadelen zitten aan het gebruik van AI? En dan met name aan het gebruik van ChatGPT en andere Large Language Models (LLM's). Het gebruik hiervan heeft sinds begin dit jaar een enorme vlucht genomen, waardoor iedereen gebruik kan maken van grote datasets en slimme AI algoritmen. Dit wordt ook wel generatieve AI genoemd.

Waar haalt ChatGPT zijn intelligentie vandaan?

Machine learning, big data, deep learning. Al deze termen zijn vormen van AI of vormen de databron ervan. De databron van GPT-3 bestaat uit 45 TB data. Hiervan is 3% wikipedia, 16% boeken en 81% internet. Hier zit ook meteen het probleem. Het internet zit vol met racistische en seksistische content. Daarnaast worden meningen vaak voor feiten aangenomen en is er nog altijd een ongelijke verdeling van snel internet wereldwijd.

Uit de documentaire van Tegenlicht “De prijs van AI” blijkt daarnaast dat mensen uit lageloonlanden de kwaliteit van de datasets beoordelen door de dataset te trainen. Dit betekent concreet dat ze maandenlang naar content kijken vol met geweld, porno, racisme en seksisme. Maar zelfs na het filteren van al deze content is de kwaliteit nog altijd twijfelachtig. 

Generatieve AI zorgt voor middelmaat

Het gebruik van generatieve AI zorgt voor een enorme creatieve boom. Ik kan mezelf als voorbeeld nemen. Ik heb nooit de skills geleerd om met Photoshop om te gaan, en kan dus niet mijn ideeën omzetten in een afbeelding of design. Tot de komst van Midjourney. Nu hoef ik alleen nog maar te beschrijven wat ik wil, en de AI komt met meerdere afbeeldingen waar ik uit kan kiezen. Als ik niet tevreden ben, dan vraag ik Midjourney gewoon om het nog eens te proberen, eventueel met een kleine wijziging in mijn beschrijving. Dit is heel gaaf en gaat ervoor zorgen dat veel meer mensen straks hun ideeën kunnen omzetten tot websites, blogs, webshops en podcasts.

Analisten voorspellen dat er over 5 jaar meer online content bestaat dat gegenereerd is door AI dan door de mens. Dat betekent dat content die helemaal geschreven is door de mens een zeldzaamheid wordt, en daar ligt het gevaar. Mensen hebben creativiteit, onvoorspelbaarheid en (heel af en toe) “strokes of genius” die een AI niet heeft. AI zou dus een aanvulling moeten zijn, maar nooit volledig verantwoordelijk voor content, afbeeldingen, ontwerpen, presentaties, analyses en beoordeling. Als dit wel gebeurt, dan krijg je middelmaat. Heel veel middelmaat.

Privacy en regelgeving

Het is compleet onduidelijk wie rechthebbend is bij het gebruik van generatieve AI. Moeten er royalties worden afgedragen als ik een afbeelding maak in de stijl van Damien Hirst? Moet ik toestemming vragen als ik een geluidsfragment maak met behulp van AI dat lijkt op The Weeknd? Dit is overigens prima, het is logisch dat techniek zorgt voor disruptie en dat de wet- en regelgeving hierop achterblijft. De komende jaren zal hier meer duidelijkheid over komen.

Als laatste nadeel wordt het verlies van banen vaak genoemd. Ik denk zelf dat dit probleem overtrokken is. Nieuwe innovaties zorgen vaak voor wat “Automation Anxiety” wordt genoemd. De meeste banen zullen niet verdwijnen, maar verschillende taken binnen je baan zullen wel veranderen en overgenomen door AI tools. En uiteraard zullen sommige banen ook verdwijnen. En hoe onfortuinlijk ook voor de betrokkenen, dit is het gevolg van de groei en evolutie van een maatschappij en de banensector die erbij hoort. Je kan jezelf hier makkelijk tegen wapenen, en dat is door open te staan voor AI tools, flexibiliteit en verandering. Dit zijn sowieso 3 van de belangrijkste competenties voor succes de komende 10 jaar.

Erken de nadelen, focus op de voordelen

ChatGPT is een slimme auto complete. Het bepaalt wat statistisch gezien het meest logische volgende woord is na het voorafgaande en heeft dus geen enkele intelligentie of bewustzijn die te vergelijken is met de mens. Wees dus niet bang dat AI je baan gaat overnemen. En blijf ook kritisch naar de output van AI-tools. Zie het als een handig hulpmiddel dat je af en toe gebruikt en voor je laat werken, maar niet andersom.

Voorlopig stelt AI je in staat om 10-20% productiever te zijn (en in sommige gevallen nog meer). Dat is mijn focus en van het team van Blue Flamingos. Ik raad je aan hetzelfde te doen!

Background
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik bel of mail jullie liever