Wat is linkbuilding?
Wil je hoger kunnen scoren in Google? Maak dan gebruik van linkbuilding. Deze techniek is één van de belangrijkste onderdelen binnen SEO. Uiteindelijk zal een correcte toepassing leiden tot meer verkeer op jouw website. In deze blog lees je tal van tips op het gebied van linkbuilding.


Jordy Koele
Online Marketeer
Gepubliceerd op
20 Mar. 2022
Bijgewerkt op
28 Jan. 2025
De betekenis van linkbuilding
De letterlijke betekenis van linkbuilding is “verwijzingen verzamelen”. In essentie focus je op het verkrijgen van links van andere websites. Het doel is dat deze derde websites verwijzen naar jouw website waardoor je hoger rankt in Google. Als resultaat zul je waarschijnlijk meer bezoekers op je website krijgen. Google beoordeelt namelijk jouw website, net zoals een reguliere bezoeker dat zou doen. Een juiste toepassing van linkbuilding met zoveel mogelijk externe links is niet het enige wat hierin relevant is. Hieronder lees je onze tips om linkbuilding op een goede manier toe te passen.
Linkbuilding tips!
Het toepassen van linkbuilding in SEO klinkt wellicht makkelijker dan het in werkelijkheid is. Google wordt steeds slimmer. Dat is eveneens te zien in de Google trends. Hierdoor is het van belang dat je je niet alleen focust op de kwantiteit van backlinks, maar ook de kwaliteit hiervan is belangrijk. Er zijn tal van linkbuilding tips te bedenken. Bij deze een overzicht van de belangrijkste tips op het gebied van linkbuilding.
- Beoordeel de kwaliteit en autoriteit van de derde website
- Heeft deze derde website relevante en kwalitatieve content?
- Plaats nooit linkjes op een website die alleen gebouwd is voor linkbuilding
- Is de pagina van deze website al voorzien van veel externe linkjes?
- Betreft het een tekstlink? Check dan of er een goede anchor tekst gebruikt wordt
- Is het een directe link? Of wordt er gebruikgemaakt van een redirect?
- Bepaal of het een no-follow link wordt die niet gevolgd mag worden
- Check altijd of het linkje werkt en zorg ervoor dat er niet naar 404-pagina gelinkt wordt
- Plaats nooit te veel linkjes in een te kort tijdsbestek
- Link niet alleen naar je homepage, maar focus ook op subpagina’s
Foute linkbuilding? Google bestraft je website
Een goede toepassing van linkbuilding kan je website snel doen stijgen. Echter zal Google je website ook bestraffen wanneer linkbuilding foutief gebruikt wordt. Dit komt vaak voor wanneer een website alleen focust op het stijgen in Google en niet zozeer de kwaliteit van de content in acht neemt. Je kunt dan denken aan te veel dezelfde linkjes, irrelevante websites, websites die gemaakt zijn voor linkbuilding, pagina’s met een lage score in Google en veel linkjes vanuit buitenlandse websites. Daarnaast zal het betalen voor linkjes, het ruilen van linkjes en het linken naar gehackte/spam websites ook afgestraft worden door Google.
Foute linkbuilding kan als gevolg hebben dat je website een lagere positie krijgt in Google. Ga je nog een stap verder? Dan kan Google er zelfs voor zorgen dat je website volledig verwijderd wordt uit de Google index.
Hoe bepaal je een linkbuilding strategie?
Simpelweg linkjes verzamelen is niet voldoende voor een goede linkbuilding strategie. Het begint bij goede content. Zorg dat je website goed gevuld is met relevante tekst, afbeeldingen, interne linkjes en eventueel producten. Op deze manier zullen er uiteindelijk derde websites naar jouw website gaan linken, waardoor je uiteindelijk meer verkeer zal krijgen. Er zijn verschillende strategieën op het gebied van linkbuilding: gastbloggen, ABC- linkruil, link reclamation of skyscraper techniek. Bij gastbloggen schrijf je een blog of artikel voor een ander. Uiteraard kan iemand anders ook een tekst voor jou schrijven. Middels zo’n blog of artikel kun je linken naar je eigen website, wat weer extra autoriteit oplevert.
Zoals je hebt kunnen lezen wordt linkruil afgestraft. Google herkent een onderonsje tussen 2 websites. Desalniettemin is er een manier om dit te omzeilen: ABC-linkruil. Dan werk je met 3 websites (A, B en C). Dan linkt bijvoorbeeld website A naar website B. En website B linkt weer naar website C. Dan is er namelijk geen sprake van directe linkjes van A naar C, maar levert het alsnog autoriteit op voor beide partijen.
Link reclamation is het vinden en fixen van content waar jouw website verkeerd naartoe gelinkt is. Het gaat dan vaak om ‘kapotte linkjes’ die bijvoorbeeld naar een 404-pagina verwijzen. Daarnaast houdt link reclamation in dat je op zoek gaat naar relevante content over jouw website die een backlink kunnen gebruiken. Dit is bij uitstek interessant voor websites die al langer bestaan, omdat er vaker vermeldingen over jouw website beschikbaar zijn. Bij de skyscraper-techniek kijk je figuurlijk naar het ‘hoogste gebouw’ binnen de betreffende content. Dit houdt in dat je kijkt naar de content die op dat moment het beste scoort in Google. Dit probeer je te overtreffen door nóg betere content te schrijven waardoor er een hogere kans is dat andere partijen naar jouw website linken.
Het belang van linkbuilding in SEO
Linkbuilding is één van de belangrijkste onderdelen binnen SEO. Tegelijkertijd kan linkbuilding ook veel tijd kosten. De belangrijkste reden om linkbuilding toe te passen binnen SEO is dat Google jouw pagina rankt (onder andere) op basis van jouw links. Hierbij ziet Google de links naar jouw website als aanbevelingen van andere partijen. Er zijn tal van manieren om eenvoudig backlinks te genereren, zoals actief zijn op social media, linkbuilding binnen LinkedIn, het sponsoren van een goed doel, kennis delen op een forum en het aanmoedigen van reviews.
Linkbuilding uitbesteden aan Blue Flamingos
Blue Flamingos zorgt ervoor dat jij boven in de rankings van Google komt te staan. Geïnteresseerd in linkbuilding uitbesteden? Of andere diensten op het gebied van development en marketing? Neem dan gerust contact met ons op!