6 tips voor een geslaagde brainstormsessie
Een brainstormsessie is de perfecte manier om creatieve ideeën en oplossingen te bedenken voor een specifiek vraagstuk. Tijdens een brainstorm steek je de koppen bij elkaar in een inspirerende setting en bedenk je samen creatieve oplossingen. Juist samen, omdat je elkaars ideeën dan kan versterken. Een brainstormsessie valt of staat met de juiste voorbereiding. Jij krijgt 6 tips om de perfecte brainstormsessie te organiseren.


Ellemijn Dekker
Online Marketeer
Gepubliceerd op
26 Mar. 2023
Bijgewerkt op
29 Jan. 2025
In dit artikel:
- Stel duidelijke doelen
- Kies de juiste brainstormmethode
- Kies een inspirerende omgeving voor de brainstormsessie
- Nodig de juiste mensen uit voor de brainstormsessie
- Gebruik visuele hulpmiddelen tijdens de brainstormsessie
- Sluit de brainstormsessie af met concrete actiepunten

Stel duidelijke doelen
Een goede brainstormsessie begint met het formuleren van duidelijke doelen. Zonder duidelijke doelen wordt een brainstormsessie snel chaotisch, wat leidt tot irritatie en tijdsverspilling van het team. Je vraagt deelnemers om hun tijd en dit wil je optimaal benutten.
Beschrijf het vraagstuk zo duidelijk mogelijk. Een duidelijk vraagstuk helpt de deelnemers te focussen op het onderwerp. Hoewel duidelijke doelen nodig zijn, wil je de creativiteit van de deelnemers niet beperken. Houd hier rekening mee als je de doelen van de brainstormsessie communiceert. Geef aan dat alle ideeën welkom zijn en dat geen enkel idee raar is.
Kies de juiste brainstormmethode
Er bestaan tientallen brainstorm werkvormen. Kies de juiste brainstormmethode voor jouw vraagstuk. We lichten vier populaire brainstormmethoden toe.
Klassieke brainstorm
De klassieke brainstorm is de meest bekende brainstormmethode. Hierbij wordt een groep mensen uitgenodigd om ideeën op te schrijven zonder enige beperkingen of kritiek. Het doel is om zoveel mogelijk ideeën te genereren in een korte tijd. De klassieke brainstorm stimuleert creativiteit en out-of-the-box denken. Het nadeel van de klassieke brainstorm is dat deelnemers die het lastig vinden om zomaar ideeën te roepen, niet aan bod komen.
Mindmapping
Mindmapping is een visuele brainstormmethode waarbij de deelnemers hun ideeën opschrijven en deze organiseren in een hiërarchische structuur. Het vraagstuk staat centraal en wordt omcirkeld. Daaromheen schrijf je een aantal onderwerpen die te maken hebben met het centrale vraagstuk. Onder die onderwerpen schrijf je concrete ideeën op. Deelnemers kunnen nieuwe inzichten verkrijgen door hun ideeën met elkaar te verbinden.
Brainwriting
Bij brainwriting schrijft iedere deelnemer zijn of haar ideeën op een vel papier en geeft het daarna door aan de volgende persoon. Maak een kolom voor alle nieuwe ideeën en eentje voor aanmerkingen op de ideeën. Zo kan de volgende persoon nieuwe ideeën opschrijven en eventueel toevoegingen leveren op andere ideeën. Op deze manier draagt iedereen bij aan de ideeën van anderen en ontstaat er een stimulerende feedbackloop. Brainwriting is perfect voor een groot team of een team waar sommige deelnemers het lastig vinden om zich uit te spreken in een groep.
Rollenspel
Bij deze brainstormmethode worden de deelnemers in verschillende rollen verdeeld, bijvoorbeeld die van de klant, de leverancier en de concurrent. Deelnemers worden gevraagd om vanuit deze perspectieven ideeën te genereren. Zorg ervoor dat minstens twee teamleden een rol bekleden. Een rollenspel helpt om een breder scala aan ideeën te genereren en om het perspectief van anderen te begrijpen. Nadat deelnemers ideeën hebben bedacht, bespreek je de ideeën met de groep.
Je kan natuurlijk ook je eigen draai geven aan een van deze brainstormmethodes. Kijk goed naar wat er bij het team en het vraagstuk past.
Kies een inspirerende omgeving voor jouw brainstormsessie
Stimuleer de creativiteit van het team door een inspirerende omgeving te kiezen voor de brainstormsessie. Een inspirerende locatie verhoogt bovendien de motivatie van de deelnemers. Een ontspannen omgeving stimuleert juist de samenwerking tussen de teamleden.
Het belang van een inspirerende en ontspannen omgeving betekent echt niet dat je het hele land door hoeft te reizen voor een passende locatie. Een inspirerende en ontspannen omgeving kun je namelijk vaak zelf gewoon creëren. Kies de fijnste ruimte uit op jullie kantoor. Vermijd het liefst laptops zoveel mogelijk, tenzij het echt van belang is om ideeën te bedenken. Zorg ervoor dat ieder teamlid iets te drinken heeft en zet een prettig muziekje op.
Is het toch lastig om zo’n omgeving te creëren? Loop even met elkaar naar het park om daar te brainstormen. Of neem plaats in jullie favoriete koffiebar voor een knallende brainstorm.

Nodig de juiste mensen uit voor de brainstormsessie
Denk goed na over het gezelschap dat je uitnodigt voor de brainstormsessie. Nodig mensen uit met diverse achtergronden. Een diverse groep betekent vaak ook diverse ideeën, die je zelf misschien nooit zou bedenken. Nodig betrokken mensen uit die gemotiveerd zijn om actief bij te dragen aan de brainstormsessie. Ook is het belangrijk om goed te kunnen luisteren en samen te kunnen werken.
Zelf organiseren wij ook regelmatig brainstormsessies. Onlangs organiseerde ik een brainstormsessie om contentideeën te verzamelen voor de socialmediakanalen van Blue Flamingos. Hoewel het voor de hand liggend is om fellow marketeers uit te nodigen, nodigde ik juist ook developers uit. In de wandelgangen hoorde ik vaak goede ideeën van de developers. Een TikTok-idee van een van de developers is zelfs een onze beste TikTok-video geworden. Juist door te brainstormen met teamleden met verschillende achtergronden kom je op de meest creatieve ideeën. En dat is het doel van een brainstormsessie!
Gebruik visuele hulpmiddelen tijdens de brainstormsessie
We noemden net een aantal brainstormmethodes. Een aantal van deze methodes bevatten visuele hulpmiddelen. We raden aan om bij iedere brainstormmethode visuele hulpmiddelen te gebruiken. Dit bevordert namelijk de creativiteit. Bovenal bevorderen visuals de communicatie. Door ideeën op te schrijven kun je ideeën verduidelijken en miscommunicatie vermijden.
Bij een klassieke brainstorm kun je visuele hulpmiddelen gebruiken door alle ideeën op een post-it te schrijven en deze op een raam te plakken. Of pak een groot vel papier en schrijf daar alle ideeën op. Ook handig voor jezelf om de ideeën op te schrijven, want zo kun je ze later nog een rustig teruglezen.
Sluit de brainstormsessie af met concrete actiepunten
Zorg dat je de uitkomsten van een brainstormsessie goed verwerkt. Je wilt geen waardevolle ideeën kwijtraken. Bewaar bijvoorbeeld alle post-its of verzamel alle ideeën meteen in een speciaal document. Sluit de brainstormsessie af met concrete actiepunten. Door de ideeën om te zetten in actie creëer je duidelijkheid voor het team en voor jezelf. Ook laat je hiermee aan de deelnemers zien dat ze waarde hebben toegevoegd tijdens de brainstormsessie.
Jij bent nu een expert geworden in het organiseren van brainstorms, veel succes bij het organiseren van je volgende brainstorm!
