logo

Hoe Scrum kan helpen je scaling-up strategie te verwezenlijken

MarketingDevelopment

Stel je bent ondernemer of manager van een bedrijf waarbij het nog niet lukt om de volgende stap te zetten. Je bedrijf zit in de start-up fase, maar wil zich ontwikkelen tot een bedrijf met constante groei. Kortom; je wil naar de scale-up fase. In dat geval is het super interessant om het boek Scaling Up van Verne Harnish te lezen. Hieronder leggen wij globaal uit wat werken vanuit die scaling-up methodiek inhoudt en de visie van Blue Flamingos op hoe het werken via scrum hier een belangrijk onderdeel van kan zijn.

hero-bg
Scrum.jpg

Ruud Raaijmakers

Eigenaar / Strateeg

Gepubliceerd op

20 Jan. 2022

Bijgewerkt op

05 Feb. 2025

Wat is de scaling-up methodiek?

De scaling-up methodiek is een soort recept voor een snellere en voorspelbare groei van het bedrijf. Het leiderschapsteam initieert en begeleid deze groei. Het werken via deze methodiek levert je een drietal voordelen op: 

  • Focus
  • Discipline
  • Tijd en vrijheid

Focus

Bij focus gaat het om belangrijke zaken eerst. Veel werknemers willen hun werkzaamheden zo goed mogelijk doen. Niks mis mee zou je zeggen? Fout. Het gaat niet om dingen goed doen, het gaat om goede dingen doen (aldus Barack Obama). Zijn jouw werknemers op dit moment bezig met zaken die direct bijdragen aan de belangrijkste doelen van het bedrijf? Waarschijnlijk niet. 

Als leiderschapsteam moet je er voor zorgen dat alle medewerkers de strategie van de organisatie kennen en leven. Geen document van 30 pagina’s, maar een One Page Strategic Plan (OPSP) waarbij alle team- en persoonlijke doelen op elkaar zijn afgestemd. Iedereen weet precies wat de 3-5 top-prioriteiten en KPI’s van het bedrijf zijn en iedereen weet wat er gedaan moet worden om deze te realiseren. Kortom: iedereen werkt aan de juiste dingen, op het juiste moment en op de juiste manier.

Discipline

Bij discipline als bedrijfscultuur gaat het om een drietal aspecten, te noemen: prioriteiten, meetgetallen (KPI’s) en een super strak overleg ritme. Omdat prestaties heel zichtbaar zijn en besproken worden, ontstaat er een cultuur van verantwoordelijkheid en afronding in plaats van verdeelde aandacht en ad-hoc werken. Een heel strak overleg ritme speelt daar een belangrijke rol in. 

Scrum zorgt voor prioritering, zichtbare resultaten en een strak overleg ritme. Hier gaan we later in dit artikel dieper op in.

Tijd en vrijheid

Tijd en vrijheid, dat klinkt mooi en tegelijk tegenstrijdig met hetgeen hierboven wordt genoemd. Door focus en discipline ontstaat er tijd en ruimte voor het leiderschapsteam om aan de slag te gaan met zogenaamde groeiprojecten. Dit zijn projecten die normaal gesproken blijven liggen of een enorme doorlooptijd hebben. 

Het leiderschapsteam gunt zichzelf de ruimte om dergelijke projecten te starten en ook af te maken (!). Zo werk je direct aan bedrijfsgroei, is er meer tijd voor klanten of … ook niet onbelangrijk, vaker op vakantie te gaan. Dit in plaats van continue brandjes blussen.

Hoe kan scrum hier nu bij helpen?

Scrum is een werkwijze om op een effectieve en flexibele manier aan verschillende taken te werken. Een Scrum team bestaat idealiter uit 3-7 personen en bevat een scrum master, een product owner en het ontwikkelteam die dagelijks tijdens de stand-up bij elkaar komen. Je werkt in een sprint van bijvoorbeeld 2 weken en elke sprint heeft een duidelijke start en oplevering. Voor elke sprint worden de taken op de backlog (een grote to do lijst) ingeschat op basis van uren of complexiteit. Wij geven de voorkeur aan dit laatste. Bij de start van een sprint wordt er een sprintplanning gehouden. Welke taken kunnen we oppakken in deze sprint? Wie is wanneer afwezig en zijn er andere zaken die van invloed zijn op het productieproces? 

Het doel is om elke sprint een ‘shippable product’ af te leveren, dus een product dat volledig is getest live gezet kan worden. Dit wordt eerst via een demo aan de stakeholders binnen de organisatie gepresenteerd. Tot slot zorgen de retrospectives aan het eind van elke sprint voor reflectie en evaluatie. De retrospective is de cruciale stap die ervoor zorgt dat de volgende sprint weer nét een beetje beter verloopt.

Scrum is een methodiek die in de ICT wereld heel gangbaar is, maar kan ingezet worden voor verschillende vakgebieden. Als marketing manager van een reisbedrijf of als werkvoorbereider in de bouw kan scrum ook een hele prettige methodiek zijn.

De grote voordelen van scrum: de prioriteiten zijn helder, er is een vast overleg ritme en er heerst een cultuur van afronden. Bij een scrum-project is er altijd een oplevering. Door als leiderschapsteam de verschillende teams binnen je organisatie via scrum te laten werken, faciliteer je focus en discipline. De tijdswinst dat dit oplevert kun je aan zogenaamde groeiprojecten besteden. 

Hoe maak ik nu de stap naar scale-up?

Met alleen het werken vanuit scrum, ben je er natuurlijk nog niet. Scrum is een werkwijze die je kunt inzetten om werkzaamheden van teamleden zoveel mogelijk in een vast ritme te organiseren. Scrum ligt dus in het verlengde van scaling up. Hoe je scaling up in de praktijk ten uitvoer kunt gaan brengen, staat beschreven in het boek van Verne Harnish. Hier wordt dieper ingegaan over de kern besluiten omtrent mens, strategie, uitvoering en cash. De stap van start-up naar scale-up is de moeilijkste stap op te nemen, omdat je hierbij te maken krijgt met systemen en een andere rol van de ondernemer. Het is aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf aan te haken, die jou kan helpen met de implementatie en organisatie verandering.

Wil je meer weten over Scaling-up? Wij vinden het leuk om daar eens van gedachten over te wisselen. Wij zitten zelf sinds enige tijd in hetzelfde traject. En scrum? Dat doen we al jaren en kunnen wij je alles over vertellen!

Background
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik bel of mail jullie liever