Hoe werkt lokale SEO?
Lokale SEO geeft bedrijven de kans om hoog te scoren in de zoekresultaten, wanneer een zoekopdracht een lokale zoekintentie bevat. Het implementeren van lokale SEO is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Maar hoe werkt lokale SEO eigenlijk? En bovenal: hoe kun je lokale SEO toepassen voor jouw bedrijf? Blue Flamingos beantwoordt deze vragen en geeft je een aantal handige tips.


Esther Stremmelaar
Marketing Manager
Gepubliceerd op
17 Jan. 2024
Bijgewerkt op
06 Feb. 2025
Wat is lokale SEO?
Laten we maar bij het begin beginnen, door antwoord te geven op de vraag: wat is lokale SEO eigenlijk? Lokale SEO is een strategie binnen zoekmachine optimalisatie, waarbij de focus ligt op het zichtbaar maken van jouw onderneming in een bepaalde regio. Voorbeelden van zoekopdrachten op het gebied van lokale SEO zijn bijvoorbeeld ‘Bakkerij Zwolle’ en ‘Loodgietersbedrijf Overijssel’. Zoals je uit deze voorbeelden kunt opmaken, bevatten deze zoekopdrachten een zoekterm in combinatie met een specifieke locatie of regio. Het grote verschil met de reguliere SEO is dus dat deze niet afhankelijk is van geografische informatie. Lokale SEO is daarentegen juist locatie-afhankelijk.
Lokale SEO bestaat uit twee verschillende vormen: local 3-pack en de (lokale) organische zoekresultaten. Beide vormen van lokale SEO worden in dit artikel besproken.

Het belang van lokale SEO
Het klinkt waanzinnig, maar elke seconde verwerkt Google ruim 40.000 zoekopdrachten. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag! Wat deze getallen zo interessant maakt, is dat 46% van deze zoekopdrachten uit lokale zoekopdrachten bestaat. Dit zijn dus hele specifieke zoekopdrachten van mensen die actiegericht zijn.
Wanneer je met jouw bedrijf hoog scoort in de resultaten van een lokale zoekopdracht is de kans groot dat je een (potentiële) klant binnen kunt halen. Een feit is dan ook dat lokale zoekmachine optimalisatie bedrijven van een hoog conversie niveau voorziet.
Maar voor welke bedrijven is lokale SEO nou het meest relevant? Dat antwoord is simpel: lokale SEO kan relevant zijn voor ieder bedrijf. Het is uiteraard afhankelijk van de markt en zoekgedrag van de doelgroep in welke mate lokale SEO zal bijdragen in het aantal conversies van jouw bedrijf. Lokale SEO biedt de grootste kansen aan bedrijven met een lokale focus.
Denk bijvoorbeeld aan organisaties of bedrijven die klanten uit een bepaalde regio hebben en niet in het hele land actief zijn. Kappers, restaurants, autogarages, winkels, makelaars en schilders (en ga zo maar door) zijn hier enkele voorbeelden van.

Hoe werkt lokale SEO?
Zoals in het begin van dit artikel benoemd is, bestaat lokale SEO uit twee verschillende vormen, namelijk: de 3-pack en de organische zoekresultaten. Wanneer er een lokale zoekopdracht wordt ingevoerd op Google, verschijnt er een Google Maps kaartje met daaronder drie verschillende zoekresultaten. Die drie zoekresultaten vormen samen de 3-pack.
De 3-pack bestaat uit drie lokale bedrijven die het meest relevant zijn voor de zoeker en het beste aansluiten bij de zoekopdracht. De 3-pack wordt als eerst weergegeven, nog boven de organische zoekresultaten. Dit zijn dus de zoekresultaten op een lokale zoekopdracht.
Het is daarbij wel belangrijk om te benoemen dat de 3-pack ook wordt getoond wanneer de locatiegegevens van een apparaat, waarop de zoekopdracht wordt verstuurd, aan staan, ongeacht of een zoekopdracht geografische content bevat. De drie pagina’s die in deze 3-pack worden getoond, worden SERPs genoemd.
Dankzij de lokale zoekopdracht scoren deze drie pagina’s dus bovenaan de zoekresultaten. Als de zoekopdracht geen geografische inhoud bevat, was deze betreffende pagina hoogstwaarschijnlijk niet (zo hoog) naar voren gekomen in de zoekresultaten.
Het algoritme van lokale zoekmachine optimalisatie is gebaseerd op drie verschillende principes. Deze drie principes bepalen de posities van websites voor de lokale 3-pack en de lokale organische zoekresultaten. De drie pijlers die Google hanteert zijn:
Afstand
Een belangrijke pijler voor lokale SEO is de afstand tussen een bepaald bedrijf en de locatie waar de zoekactie plaatsvindt. Google achterhaalt de locatie van het apparaat door middel van een postcode-niveau van een desktop of de geografische coördinaten van een smartphone (wanneer hier toestemming voor is gegeven). Hoe dichter het bedrijf zich bevindt bij de locatie van de ‘zoeker’, hoe hoger het bedrijf wordt getoond in de zoekresultaten van de lokale zoekopdracht.
Relevantie
De tweede pijler, waar Google naar kijkt bij het lokale zoekalgoritme is relevantie. De zoekopdracht moet immers aansluiten bij de informatie van het bedrijf. Google bepaalt de relevantie aan de hand van de content op een website en de informatie op het Google Mijn Bedrijf-profiel van het bedrijf.
Prominentie
Tot slot draagt de pijler prominentie bij aan de positie in de lokale zoekresultaten van een bedrijf. Om de prominentie te bepalen, kijkt Google naar de bekendheid van een bedrijf. Linkbuilding, autoriteit en (positieve) reviews dragen bij aan een sterke prominentie.

Inzetten van lokale SEO voor jouw bedrijf
Nu je alles weet over de werking en importantie van lokale SEO, leggen we je uit hoe je lokale SEO kunt implementeren voor jouw bedrijf. Volg onderstaande stappen en vergroot de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf!
Stap 1: Allereerst is het belangrijk dat je jouw bedrijf of onderneming aanmeldt bij Google Mijn Bedrijf. Door dit account aan te maken, laat je Google als het ware kennismaken met jouw bedrijf. Deze ‘kennismaking’ zorgt ervoor dat Google jouw bedrijf sneller herkent en jouw bedrijf zichtbaar wordt in de zoekresultaten van Google maps.
Op het profiel van Mijn Bedrijf kun je relevante informatie toevoegen, zoals de URL van je website, openingstijden, communicatiekanalen, het adres en algemene informatie over de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.
Stap 2: Optimaliseer de website van je bedrijf voor lokale vindbaarheid. Deze stap is identiek aan alle zoekmachine optimalisatie. Optimaliseer de website door zoekwoorden te verwerken, maar let ook op de technische kant van de website. Sitesnelheid is bijvoorbeeld een belangrijk en essentieel onderdeel van een goed scorende site in de lokale zoekresultaten van Google.
Stap 3: Voeg een lokale landingspagina toe aan de website van je bedrijf. Deze pagina focust zich heel specifiek op de lokale vindbaarheid en implementeer elementen die de lokale vindbaarheid bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: zoekwoorden, NAT (naam, telefoonnummer en adres van het bedrijf), een Google Maps kaart en openingstijden.
Let op! Ben je een klein en lokaal bedrijf bent en is de homepagina de sterkste pagina van je website? Optimaliseer dan juist de homepagina door bovenstaande elementen te verwerken, in plaats van het toevoegen van een lokale landingspagina.
Tips voor een hoge ranking in lokale SEO
Tot slot geven we je een aantal handige tips die bijdragen aan een hoge ranking in de lokale zoekresultaten. Pssst: met deze geheime tips scoor jij hoger in de lokale zoekresultaten dan je concurrenten!
1. Verzamel continu nieuwe beoordelingen! Dit is een belangrijke pijler binnen het algoritme van Google.
2. Zorg ervoor dat de naam, adres en telefoonnummer (NAT) van het bedrijf overal hetzelfde is. Verwerk deze informatie in bijvoorbeeld de pagina footer, contact pagina en sociale media. Als de NAT niet overal overeenkomt, raakt Google in de war en daar wordt je website op afgerekend!
3. Meld je aan bij lokale bedrijfsgidsen, zodat je de online zichtbaarheid van je bedrijf vergroot. Denk bijvoorbeeld aan: Yelp, Infobel en Bing Places.
4. Werk aan de lokale linkbuilding door lokale bedrijven langs te gaan. Door op de website van lokale bedrijven een linkje naar jouw website te verwerken, vergroot je de prominentie van jouw bedrijf.
5. Ga op zoek naar websites waar je de NAT van je bedrijf kunt invullen. Deze tip is van grote invloed op lokale SEO!
6. Een snel groeiende ontwikkeling op het gebied van online marketing is voice search. Bij voice search wordt er een zoekopdracht gedaan door het letterlijk uitspreken van de vraag. Deze nieuwe SEO trend biedt bedrijven veel kansen op het gebied van (lokale) SEO. Een groot verschil met de reguliere zoekopdrachten is dat de zoekopdrachten via voice search vaak langer zijn. Deze zoekopdrachten kun je bijvoorbeeld op jouw website verwerken door een FAQ toe te voegen. Dit vergroot de vindbaarheid en door hierop in te spelen, loop je voor op veel van je concurrenten!
Interesse in de SEO expertise van Blue Flamingos? Neem gerust contact met ons op!
