logo

Een contentstrategie maken in 9 stappen

Marketing

Je doelgroep aanspreken met relevante content op het juiste kanaal. Dat is waar het bij contentmarketing om draait. Een contentstrategie mag dan ook niet ontbreken. Maar wat is een contentstrategie precies? En hoe maak je een contentstrategie? No worries, wij vertellen je het antwoord op deze vragen.

hero-bg
Handen die zich op het toetsenbord van laptop bevinden

Mirjam Heerink

Contentstrateeg

Gepubliceerd op

04 Apr. 2024

Bijgewerkt op

03 Feb. 2025

Wat is een contentstrategie?

De naam zegt het al. Een contentstrategie is een strategisch plan. Het zorgt ervoor dat je content effectief is en aansluit bij je bedrijfs- en marketingdoelstellingen. En dat de content in lijn is met je merk én doelgroep. Nog meer? Zeker! Een contentstrategie geeft ook richting aan de creatie en distributie van je content.

Hoe maak je een contentstrategie?

Een contentstrategie schud je niet zomaar uit je mouw. Dat kost tijd. Maar een stappenplan maakt het al een stuk makkelijker. Hoewel de uitvoering van een contentstrategie voor elke vraag net een tikkie anders is, laat het wel zien wat de belangrijkste punten zijn.

Stap 1: Doelen bepalen

Zonder doel kun je niet scoren. Het bepalen van je doelstellingen is dan ook de basis van een contentstrategie. Wil je bijvoorbeeld de top-of-mind, spontane of geholpen naamsbekendheid vergroten? Of wil je meer leads of jezelf als expert in de markt zetten? Deze doelstellingen kun je uiteindelijk concreet maken met behulp van kpi’s.

Stap 2: De kern van het merk 

Ieder merk heeft een eigen verhaal. Wat is het DNA van jouw merk? Stel verschillende mensen in de organisatie een aantal vragen om dat te achterhalen. Denk aan vragen als:

  • Hoe zou je [merk] in één zin omschrijven?
  • Wat zijn de huidige kernwaarden en hoe komt dit in de praktijk naar voren?
  • Wat zijn vijf sterke punten van [merk]?
  • Op welke punten onderscheidt [merk] zich van concurrentie?
  • Wat zijn karaktereigenschappen die passen bij [merk]? 

Stap 3: De behoefte van de doelgroep achterhalen

Ik zei het eerder al. Je doelgroep aanspreken met relevante content op het juiste kanaal. Dat is waar het bij contentmarketing om draait. Toch produceren veel merken nog steeds content vanuit hun eigen oogpunt. Dan kan wat je vertelt nóg zo’n mooi verhaal zijn, maar als de doelgroep hier geen behoefte aan heeft, haal je er nooit het gewenste resultaat mee.

Het achterhalen van de doelgroepbehoefte is dan ook een onmisbare stap. Dat gaat verder dan geslacht, leeftijd en interesses. Je moet ontdekken wat de uitdagingen en pijnpunten van de doelgroep zijn en welke vragen ze hebben. Het liefst per fase van de customer journey. Interview je doelgroep en kijk wat veelgestelde vragen zijn. Zo kun je met de content aansluiten op de behoefte van de doelgroep.

Stap 4: Het zoete punt bepalen 

Het zoete punt, oftewel: the sweet spot. Dat is het punt waar je merk en doelgroep overlappen. Daar waar jij met jouw merk aansluit bij de behoefte van je doelgroep. Als je dat punt bepaalt, weet je waar je content over moet creëren. Het is de plek where the magic happens.

Stap 5: Content-thema’s en contentformats bepalen 

Je weet nu waar je content over moet creëren. Content-thema’s – ook wel contentpijlers genoemd – zorgen ervoor dat je hier niet van afwijkt. Door te werken met content-thema’s past de content die je maakt altijd bij het merkverhaal, de behoefte van de doelgroep én de doelen die je hebt gesteld.

Bepaal drie tot vijf content-thema’s die passen bij het zoete punt. Alle content die je maakt, moet passen bij een van de content-thema’s. Denk bijvoorbeeld aan content-thema’s zoals innovatie, medewerkers of duurzaamheid.

Onder deze content-thema’s kun je een aantal contentformats hangen. Dit zijn terugkerende rubrieken die zorgen voor structuur, herkenning en efficiëntie. Heb je bijvoorbeeld innovatie als content-thema? Dan kun je denken aan een format waarin je trends in de branche uitlicht. Heb je als content-thema medewerkers? Dan is een day in the life of een geschikte optie. Bepaal vervolgens de vorm waarin je de content giet, zoals een video of blog. Dit kan natuurlijk ook per kanaal verschillen.

 

Stap 6: Kanalen bepalen


Natuurlijk moet je ook weten waar de doelgroep zich bevindt. Luisteren ze naar radiozenders, gebruiken ze één of meerdere socialmedia-kanalen of lezen ze bepaalde tijdschriften? Zo weet je waar je jouw content moet plaatsen om je doelgroep te bereiken.

Vergeet niet je content te hergebruiken. Zo kun je de inhoud van een video van TikTok of YouTube misschien ook gebruiken voor een blog. Die kun je vervolgens op je website of op social media delen. 

Stap 7: Tone of voice en beeldgebruik 

Is de tone of voice nog nergens vastgelegd? Neem dit dan mee in je contentstrategie. Beantwoordt vragen als:

  • Spreek je de doelgroep aan met u of jij?
  • In het Nederlands of Engels?
  • Met vaktaal of jip-en-janneketaal?

Leg ook regels vast omtrent beeldgebruik. Dat zorgt ervoor dat alle visuele uitingen altijd in lijn liggen met elkaar.

Stap 8: Contentkalender maken

De laatste stap voordat je aan de contentcreatie begint, is het invullen van een contentkalender. Dit is een kalender waarin alle informatie staat over (de verspreiding van) de content. Je geeft aan wanneer, waarover, via welk kanaal en voor wie je content verspreidt.

Check bij het invullen van de contentkalender ook altijd een inhaakkalender. Daarin staan feestdagen en andere bijzondere dagen, waar je met content op in kunt spelen. Daar kun je misschien op inspelen met je content.

Stap 9: Analyseren en optimaliseren 

Kennis is macht, meten is weten. Neem het analyseren van je content daarom op in het proces. Duik eens per maand of kwartaal in de cijfers en maak hier een kleine rapportage van. Zo weet je wat goed scoort en wat minder. Vervolgens pas je daar je content op aan. Want contentmarketing, dat is een continu proces.  

Background
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik bel of mail jullie liever