Wat is content pruning en hoe helpt dit je SEO rankings te verbeteren?
Sinds Google het algoritme Panda heeft geïntroduceerd is de uitdaging voor websites om hoog in de Search Enginge Results Page (SERP) te komen van Google nog groter geworden. Er zijn talloze marketingstrategieën die gebruikt worden door online marketeers, maar bij de meeste van deze strategieën ligt de focus op toekomstige content.
Maar wist je dat het ook belangrijk is om de huidige, bestaande content onder de loep te nemen als je hogerop wilt komen in het algoritme van Google? Een SEO strategie die daarbij goed kan helpen, is content pruning. In deze blog leggen we je precies uit wat dat is.


Ellemijn Dekker
Online Marketeer
Gepubliceerd op
17 Aug. 2022
Bijgewerkt op
28 Jan. 2025
Wat is content pruning?
Bij content pruning analyseer je alle content die je momenteel op je website hebt staan dat van waarde is voor de SEO performance en maak je aanpassingen waar nodig. Je verwijdert duplicate content of je past achterhaalde en slecht gelezen of bekeken content aan. Hierdoor stijgt de waarde van content op jouw website en wordt de kwaliteit van je website hoger. Een ontzettend belangrijk onderdeel op gebied van contentmarketing. Dit doe je aan de hand van een aantal stappen. Graag vertellen we je daar meer over.
Het algoritme van Google
Eens in de zoveel maanden komt Google met een (kleine) nieuwe update in het algoritme. Google laat niet veel los over hun formules wat betreft de algoritmes, waardoor er veel geprobeerd en geëxperimenteerd moet worden. Omdat er zo weinig bekend is over deze algoritmes, is het erg belangrijk om zelf goed de resultaten van je website in de gaten te houden in Google Analytics. Hier zie je onder andere de bezoekersaantallen op je website, maar ook per pagina. Ontdek waar de veranderingen in zitten na een nieuwe update van Google en speel hier goed op in.
Google Panda update: wat voor impact heeft het?
Panda, één van de vele updates in het algoritme van Google. Maar dit was er een met grote impact. Dit algoritme zorgde ervoor dat het nog moeilijker is om hogerop te komen in de SERP, de ‘ranking’ van Google. Veel bedrijven zijn de dupe geweest van deze update en zagen een enorme daling is bezoekersaantallen. Google detecteert nu uit zichzelf content van kwaliteit. Hoe beter de content op de website, hoe groter de kans dat je hogerop komt in de SERP.
Daarnaast is het zelfs mogelijk dat slecht gelezen content, duplicate content of verouderde content ervoor zorgt dat je website slechter scoort in de SERP. Het voordeel hiervan: de zoekresultaten die verschijnen op Google is van hogere kwaliteit en waardevoller dan voorheen!
Om je eigen SEO te verbeteren en om met je eigen website hoger in de SERP te komen op Google is het dus belangrijk om je website te optimaliseren zodat de content op je website van hogere kwaliteit is. Content pruning is een nuttige manier om invloed uit te oefenen op de SEO performance van je website.
Hoe los je duplicate content op?
Laten we eerst in kaart brengen wat duplicate content is en waarom dit een negatief effect kan hebben op de SEO performance van je website. Bij duplicate content staat er dubbele content op twee of meerdere webpagina’s. Dit kan dubbele content op je eigen website zijn, maar ook als content op jouw website overeenkomt met content op een andere website noem je dit duplicate content.
Google heeft de ambitie om pagina’s met verschillende content te indexeren en weer te geven in de SERP. Heb jij duplicate content op je website? Dan is het mogelijk dat Google jouw pagina niet weergeeft in de SERP. Om duplicate content op te lossen is het belangrijk om eerst je content in kaart te brengen.
Content pruning is als het snoeien van een boom
Maak content pruning onderdeel van je vaste SEO-werkzaamheden en maak je website vrij van dubbele content. Als we content pruning letterlijk vertalen, noemen we het content ‘snoeien’. Eigenlijk kan je content pruning vergelijken met het snoeien van een boom. Je snoeit de dode takken af, zodat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe en gezonde takken. Ditzelfde doe je eigenlijk met de content op je website. Je ‘snoeit‘ de duplicate of slecht gelezen content, zodat de website weer ‘gezond’ is en de (vernieuwde) kwalitatieve content hierdoor ruimte krijgt om hogerop te komen in de SERP van Google.
Verhoog de user experience
Een website van hoge kwaliteit is een van de factoren om hogerop te komen in de SERP van Google. Maar wat bepaalt wat een website van hoge kwaliteit is? Een belangrijk onderdeel hiervan is de user experience van een website. Door het optimaliseren van de gebruikerservaring werk je aan de usabilty van de website, de snelheid, de mobile responsiveness, maar ook het optimaliseren van content speelt hier een rol. Je helpt hiermee je bezoekers jouw website of webshop makkelijker en sneller te begrijpen, en zorgt ervoor dat ze enkel relevante content vinden.
Content pruning is een methode om je content te optimaliseren. Dit kan dus een positief effect hebben op de gebruikerservaring van jouw website voor bezoekers. Het doel hiervan is het doen van een conversie zo aantrekkelijk mogelijk maken. Bij een negatieve user experience is de kans dus groter dat je potentiële klanten verliest en daarmee omzet misloopt.
De stappen van content pruning
Het concreet maken van content pruning doe je aan de hand van een aantal stappen. Deze stappen zijn hieronder beschreven.
Stap 1. Content exporteren
Exporteer alle URL’s. Maak dit overzichtelijk door het in een Excel-bestand of in een Google Spreadsheet te zetten. Heb jij een WordPress CMS? Dan helpt deze plug-in jouw bij het exporteren van alle URL’s. De plug-in exporteert zoals de naam al zegt alle URL’s van jouw website. Ook Screaming Frog is een handige tool. In stap 2 lees je hier meer over.
Stap 2. Gegevens verzamelen
Verzamel gegevens over de content die je in stap 1 hebt geëxporteerd. Relevante gegevens kunnen bijvoorbeeld zijn: het aantal kliks, het aantal sessies, het aantal interne links, het aantal externe links, de bounce rate. Maar stel jezelf ook de vraag of de desbetreffende content up-to-date is, of de pagina van kwaliteit is of dat het geen duplicate content is. Tip: een tool die je veel tijd gaat besparen hierbij is Screaming Frog. Dit programma exporteert kosteloos 500 URL’s. Bij de betaalde versie van Screaming Frog kan een koppeling gemaakt worden aan Google Analytics en Google Search Console. Screaming Frog helpt jouw bij stap 1 én stap 2!
Ook belangrijk is om te checken op backlinks. Omdat backlinks erg belangrijk zijn voor de SEO, is het belangrijk dat je deze niet ‘per ongeluk’ verwijdert. Check de backlinks bijvoorbeeld via een tool als Ubersuggest. Maar let op: bij de kosteloze versie mag je maar een beperkt aantal zoekopdrachten geven.
Stap 3. Bepaal je eigen richtlijnen
Bepaal voor je eigen website relevante richtlijnen voor de content die op je website te vinden is. Deze richtlijnen hangen natuurlijk af van meerdere factoren van jouw website. Wat is de omvang van jouw website, hoeveel bezoekers heeft jouw website, hoeveel pagina’s staan er op jouw website, hoeveel backlinks gaan er naar deze pagina en hoe vaak worden de pagina’s gemiddeld gelezen? Stel jezelf deze vragen en bepaald zo je eigen richtlijnen.
Een aantal voorbeelden:
- Webpagina’s die minder dan 3000 keer zijn bezocht vanuit Google is slecht;
- Webpagina’s die tussen de 3000 en 6000 keer zijn bezocht vanuit Google is gemiddeld;
- Webpagina’s die boven de 6000 keer zijn bezocht vanuit Google is goed.
Stap 4. Bepaal de vervolgacties
Aan de hand van de richtlijnen die je hebt gesteld, bepaal je of je content gaat samenvoegen, aanpassen of verwijderen. Dit is waar content pruning dus echt over gaat. Noteer dit in het eerder opgestelde Excel-document of het Google Spreadsheet, zodat overzichtelijk blijft welke acties uitgevoerd moeten worden.
Stap 5. Aan de slag met content pruning!
Nu is het tijd voor het echte werk! Begin met met het samenvoegen van duplicate content en het aanpassen of verwijderen van achterhaalde content. Tip: ga nooit meteen allerlei content verwijderen. Doe dit liever in fases en analyseer de resultaten in Google Analytics. Zo weet je precies welke pagina’s effecten hebben gehad. Hier kun je dan op inspelen door je plan op aan te passen.
Win-win op gebied van SEO!
Door content pruning vast onderdeel te maken van je SEO strategie en deze stappen zorgvuldig na te lopen, werk je aan de kwaliteit van je website en content. Dit kan weer een positief effect hebben op je resultaten binnen de SERP.
Het doel is om natuurlijk meer traffic naar je website te genereren middels SEO. Met content pruning werk je ook aan de user experience van je website. De traffic die je naar je website trekt, komt dan ook op website met een fijne gebruikservaring. Win-win als je het ons vraagt!