7 AI-trends van 2024
2023 was hét jaar van de AI-chatbots. Na de hype in het voorjaar en de zomer is de storm iets gaan liggen, maar het aantal gebruikers is nog steeds enorm hoog. Eén ding is zeker: we zitten nu pas in de eerste fase van AI. Vanaf nu is AI niet meer weg te denken en krijgt het een plek in al onze digitale werkzaamheden. Gaaf en spannend tegelijk.


Ruud Raaijmakers
Eigenaar / Strateeg
Gepubliceerd op
09 Jan. 2024
Bijgewerkt op
06 Feb. 2025
In 2023 zien we een explosieve groei van chatbots en afbeeldinggeneratoren zoals ChatGPT, Midjourney, DALL-E en Bard. Maar wat kunnen we in 2024 van AI verwachten? In deze blog beschrijf ik (Ruud) de verwachte AI-trends voor 2024.
1. AI-integraties
De AI-trend die ons waarschijnlijk het meeste raakt is de integratie van AI in talloze onlinemarketing- en developmenttools. In 2023 zagen we de eerste voortekenen hiervan. AI werd namelijk al geïntegreerd in Canva, Figma, Adobe, Windows en Google. Zo is het mogelijk om in Canva afbeeldingen te genereren met AI op basis van je tekstuele input, helpt Figma sneller designs te produceren en sinds kort ook om deze om te zetten in front-end code en kan je met Adobe Firefly foto’s bewerken.
De volgende stap is de volledige integratie van een AI-assistent op je device. Beeld je in dat je AI overal en direct kan gebruiken – in het document waarin je een tekst schrijft, in je notities, tijdens het schrijven van een mail, in al jouw SEO-tools en ga zo maar door.
In 2024 zullen we de eerste integraties zien die dit beloven waar te maken. Ik verwacht niet dat de integratie al perfect is in 2024, maar het geeft een voorproefje van wat ons te wachten staat. Dit is ook het moment dat voor veel mensen het gebruik van Google voor elke zoekopdracht minder vanzelfsprekend wordt. Google heeft nog nooit zo onder druk gestaan. De komende jaren worden enorm spannend voor alle ondernemingen die afhankelijk zijn van hun vindbaarheid in Google en de online marketeers die dit optimaliseren.

2. AI als zondebok
“De wereld staat in de fik en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik.” Deze zin komt uit de songtekst van het liedje ‘Groter dan Ik’ van zangeres Froukje. Het beschrijft het gevoel van veel burgers vandaag de dag. Er zijn veel problemen in de wereld én in Nederland. Er is oorlog in Europa. En ook nog eens op twee fronten (Israël en Oekraïne). Daarnaast is er een klimaat-, grondstoffen-, landbouw- en migratiecrisis en mede daardoor een groeiend populisme.
Daarbij komt ook nog eens de grootste en meest impactvolle technische innovatie van de afgelopen 20 jaar: AI. In 2024 wordt AI als zondebok aangewezen.
Tijdens de Amerikaanse verkiezingen wordt AI waarschijnlijk ingezet in smerige verkiezingscampagnes. Obscure lobbyisten, populistische bewegingen en buitenlandse autoritaire regeringen zullen AI gebruiken. Het wordt een spannende verkiezing, omdat de gemiddelde Amerikaan (of Nederlander) nog niet klaar is om nep en echt te onderscheiden. Bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 is bewezen dat nep communicatie een impact heeft gehad op de verkiezingsresultaten. Nu zal de de hoeveelheid nepberichten - die ook nog eens zijn afgestemd op jouw interesses -door de kracht van AI overweldigend zijn.
Daarnaast verwacht ik meer berichten in de media van bedrijven die functies en afdelingen gaan downsizen vanwege de optimalisatieslag van AI. Als tegenreactie komen er wellicht protesten en (populistische) bewegingen die AI ook hiervan als zondebok aanwijzen. De komende 10 jaar wordt dus een spannende periode, waarin de kaarten opnieuw geschud worden. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan.
3. Augmented Reality en immersive marketing
Augmented Reality is de heilige graal voor menig marketeer. Ook zag je de term steevast terugkomen in elke trendblog van de afgelopen vijf jaar. Maar in 2024 lopen we echt nog niet massaal met een futuristische bril die een nieuwe wereld over de bestaande projecteert. Dit duurt nog wel een jaar of vijf, maar het zal ongetwijfeld komen.
Er zijn twee belangrijke redenen om Augmented Reality en immersive marketing te integreren:
- Gemak
- Commercie
Het is gewoonweg makkelijker om je digitale leven in je blikveld te hebben dan hiervoor constant op je smartphone te kijken. Steeds meer integraties zullen gaan werken met het Apple AR device, waardoor de meeste consumenten ervoor kiezen hiervan gebruik te maken. Om deze reden zal de consument uiteindelijk overstag gaan.
De andere reden is het commerciële belang. Je digitale leven is tegenwoordig het meeste waard (je spendeert immers meer tijd online dan offline). AR + immersive marketing gaat zorgen voor miljarden aan potentiële extra opbrengsten (571 miljard in 2025). Dit zorgt ervoor dat de big techbedrijven blijven investeren, totdat techniek en product-market fit er wél zijn. AR zal een grote rol spelen om de potentie van AR waar te maken. De Apple Vision Pro die in 2024 uitkomt is de eerste grote stap in deze richting.
4. Generatieve video, muziek, design en voice
Vergeet AI voor teksten en afbeeldingen, 2024 wordt het jaar van generatieve alles.
Generatieve AI-video
Het maken van simpele instructie- of uitlegfilmpjes is in 2024 voor vrijwel iedereen te doen. Maar we gaan ook zien dat handige mensen eigen versies maken van populaire series en films, bijvoorbeeld als een einde niet bevredigend is.
Generatieve AI-muziek
Steeds meer artiesten zullen bewust kiezen om hun historisch werk (singles, albums, samples) wél of juist niet beschikbaar te stellen voor het maken van AI-muziek. Met het behoud van royalty's kan het enorm interessant zijn als andere mensen nieuwe muziek creëren op basis van jouw muziekstijl en stem.
Er zijn nu al voorbeelden van tracks die enorm goed klinken en nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Dit gaat van Johnny Cash die postuum het liedje Barbie zingt tot een cover van Hello van Adele gezongen door Kanye West. Luister ook vooral even naar de hoge noten. 😉

Generatieve AI-designs en codes
Voor alle designers en front-end developers is dit een hele mooie ontwikkeling. Figma maakt het nu al mogelijk om door middel van AI snel ontwerpen te produceren. Ook is het al mogelijk om van deze designs de complete softwarecode te laten genereren. Het is nog niet foutloos en de code is nog niet optimaal geschreven, maar we zitten al op het punt dat het tijdsvoordeel oplevert.
De front-end developers van Blue Flamingos maken er nu al gebruik van om bepaalde componenten snel te ontwerpen en naar code te vertalen. In 2024 zal het design en programmeren nóg prettiger werken met AI.
Generatieve AI-voice
Generative AI-voice heeft een grote impact op de klantenservice. Voor eerstelijns klantenservice en veelgestelde vragen is dit een ideale oplossing. Voor complexere vragen en maatwerk heeft AI waarschijnlijk niet meteen een antwoord. Toch is de klantenservice een van de branches waar de impact in 2024 al zichtbaar zal zijn. Hier zullen mensen hun baan verliezen.
Maar er is meer mogelijk met een generatieve stem. Bijvoorbeeld het tot leven laten komen van overleden personen (op basis van geluids- en stemfragmenten) en persoonlijke berichten van beroemdheden. Ook risico’s op spam en fraude nemen toe door gebruik van herkenbare stemmen, van bijvoorbeeld familieleden.
5. AI-jobs en AI-upskilling
Er is al het een en ander gezegd over AI en werkgelegenheid. Naast dat AI gaat concurreren met taken en in sommige gevallen zelfs complete beroepsgroepen, creëert AI ook nieuwe banen. Misschien heb je al gehoord van AI Prompt Engineer of vergelijkbare functies. Sommige vooruitstrevende bedrijven introduceren namelijk al dit soort functies. Bedrijven doen dit omdat ze innovatief zijn en omdat ze zien dat de vraag toeneemt. Ook kan de PR- en nieuwswaarde hierin een rol spelen. Je bedrijf komt goed over als het nu al zo veel bezig is met de nieuwste ontwikkelingen.
In 2024 komen we meer en meer functies tegen die speciaal ontworpen zijn om AI-tools te benutten voor bedrijven in de tech, retail, webshops, logistiek en distributie. Daarnaast zullen communicatieprofessionals, marketeers, developers en HR-professionals het gebruik van AI steeds meer omarmen en hiervoor (nieuw ontwikkelde) opleidingen en cursussen volgen.
6. Low-code en no-code websites
In 2019 voorspelde Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, dat 65% van websiteontwikkeling met low-code of no-code-tools gedaan zou worden in 2024. In 2020 was dit nog minder dan 25%. Door de komst van ChatGPT is het voor vrijwel iedereen mogelijk om applicaties te bouwen en te testen, waardoor de voorspelling van Gartner nog weleens uit kan komen.
Dit betekent dat er nieuwe kansen ontstaan voor mensen met goede ideeën, die de technische kennis niet hebben om zelf applicaties te bouwen. Ook voor bedrijven is het interessant om tegen lage kosten websites en applicaties te bouwen, of nieuwe product-ideeën te testen. Dit betekent niet dat maatwerk en complexe webapplicaties snel gedaan kunnen worden door AI-tools in combinatie met mensen zonder technische achtergrond. De toekomst voor programmeurs blijft rooskleurig, helemaal als ze AI-tools gaan omarmen.
7. AI-wetgeving en regulering
AI ontwikkelt zich in een razend tempo. Zoals bij elke innovatie loopt de wetgeving hierop achter. Het is duidelijk dat veel beleidsmakers verrast zijn door de snelle opkomst en impact van AI-tools. In 2023 is in de EU de AI-verordening aangenomen, waarin de eerste regels staan. Ik verwacht dat in 2024 en de jaren hierna meer wetten en regels worden aangenomen. Dit is bovenal goed nieuws, omdat zonder kaders AI ingezet kan worden voor negatieve en zelfs gevaarlijke doeleinden. Denk hierbij aan verkiezingen, fraude, privacy-inbreuken en dataverzameling en verwerking door bedrijven en overheden.
Omdat steeds meer bedrijven (zoals de grote techbedrijven) en overheden meer beslissingen overlaten aan AI, zal er een debat komen over de regulering van AI en hoe AI ethisch in te zetten is. Er zullen stemmen opgaan om AI volledig te verbieden, maar dit is uiteraard onmogelijk. Wel is het heel erg belangrijk dat er duidelijkheid komt over wat wel en niet mag, omdat dit een belangrijke stap is in de richting waarin techbedrijven de AI-tools ontwikkelen. Voor overheden ligt de schone taak om ervoor te zorgen dat dit een ontwikkeling is die vooral goed is voor de mens, milieu en maatschappij en de schade hieraan juist beperkt.
