logo

Een kijkje achter de schermen bij back-end developer Thijs

Development

Wanneer je door een website navigeert of gebruikmaakt van een configurator om een product op maat samen te stellen, zoals een kozijn of een nieuw meubelstuk, denk je waarschijnlijk niet aan het ingewikkelde proces dat hierachter schuilgaat. Toch is dit precies waar ik – en onze andere developers – dagelijks druk mee bezig zijn. Als back-end developer werk ik aan de ‘onzichtbare kant’ van software. Maar wat houdt dat precies in? In deze blog geef ik je een kijkje achter de schermen. 

hero-bg

Thijs Nijholt

Back-end Developer

Gepubliceerd op

04 Mar. 2025

Bijgewerkt op

05 Mar. 2025

Wat doet een back-end developer eigenlijk?

Je zou kunnen zeggen dat een back-end developer de motor is achter elke goed functionerende applicatie. Alles wat een gebruiker ziet en doet, zoals het invullen van een formulier of het bestellen van een product, is afhankelijk van de data die achter de schermen wordt verwerkt en beschikbaar wordt gesteld.

Mijn werk draait om het schrijven van software, het testen van code en het begeleiden van collega’s. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het reviewen van de code en denk ik actief mee over productontwikkeling. Hoe kunnen we de gebruikerservaring (UX) verbeteren? Hoe maken we een API (Application Programming Interface) slimmer en efficiënter? Het doel is altijd om een oplossing te bieden die technisch goed én gebruiksvriendelijk is.

Simpel gezegd: waar een front-end developer zorgt voor de ‘voorkant’ van een applicatie (zoals buttons en lay-outs), zorg ik ervoor dat de juiste data die blokken vult.

Samenwerken binnen een Scrum-team

Bij Blue Flamingos werk ik vooral voor Toelevering Online. Zij verkopen maatwerk kozijnen via hun platform en samen met hun team ontwikkel ik een configurator waarmee klanten hun perfecte kozijn kunnen samenstellen. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we volgens de Scrum-methodiek. Je werkt dan in sprints toe naar een eindproduct. Elke sprint duurt twee weken en heeft een vaste structuur:

  • Sprint planning: we bepalen wat we in de komende twee weken gaan opleveren. Voor alle werkzaamheden worden tickets gemaakt.
  • Daily stand-ups: elke ochtend bespreken we kort wat iedereen gedaan heeft, wat er op de planning staat en mensen tegen problemen aanlopen.
  • Refinement: we kijken naar nieuwe tickets en problemen die zijn gesignaleerd door stakeholders, zoals een productmanager of andere front-enders die producten van ons team gebruiken. Samen onderzoeken we wat er speelt en wat er nodig is.
  • Demo: aan het einde van de sprint laten we als team zien wat we hebben bereikt.
  • Retrospective: hier reflecteren we: wat ging goed? Wat kan beter? Deze inzichten nemen we mee om onze samenwerking en werkzaamheden continu te verbeteren.

Een project om trots op te zijn

Ik noemde het net even al: de nieuwe configurator voor Toelevering Online. Daarmee kunnen klanten makkelijk en snel het juiste kozijn bestellen. Ze vullen bijvoorbeeld de binnen- en buitenmaten van het kozijn in, kiezen het type raam, glas, kleur en afwerking.

Wij hebben vervolgens berekeningen gekoppeld aan alle gekozen opties. De configurator moet voorkomen dat klanten een raam bestellen dat niet past of technisch onmogelijk is. Bovendien werken we met een interne service, waarmee we op basis van de ingevulde data werktekeningen genereren. Deze werktekeningen worden niet alleen aan de klant gepresenteerd, maar dienen ook als productiedocument voor de fabriek. Klanten hoeven niet na te denken over de complexe berekeningen of technische mogelijkheden – dat nemen wij uit handen. En als je dan ziet dat alles zo soepel verloopt, dan ben ik blij, is onze klant blij én zijn de klanten van onze klanten blij. 

Background
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik bel of mail jullie liever